Palau-Solità i Plegamans

Palau-solità i Plegamans és un municipi del Vallès Occidental, d'uns 13.000 habitants, situat a 20km de Barcelona, i amb una trama urbana establerta a banda i banda de la Riera de Caldes. Es troba en una zona de planes i turons, enmig del típic paisatge vallesà format per un mosaic de camps i boscos. 

Es tracta d'una vila formada per la unió de dos antics nuclis: Palau-solità, d'una banda, i Plegamans, de l'altra. Tots dos compten amb una història eminentment agrària, que contrasta amb l'actualitat, ja que al municipi s'hi troben diversos polígons industrials que acullen empreses de molts sectors; alguns d'ells, fortament innovadors. La seva proximitat amb Barcelona, la qualitat dels polígons industrials i dels serveis que es poden trobar a la vila, i les bones comunicacions per carretera i autopista --es troba a tocar de l'AP7, a l'alçada del CIM Vallès-- fa que moltes empreses capdavanteres en el seu camp i reconegudes mundialment hagin instal•lat les seves seus i/o els seus centres de producció a Pala-solità i Plegamans.

El municipi, compta amb altres atractius més enllà del ric teixit industrial actual. En primer lloc, es troba situat en uns molt valuosos paratges agroforestals, amb un gran valor paisatgístic i mediambiental, i on hi ha diverses rutes aptes per a tot tipus de persona per fer a peu o en bicicleta.

Pel que fa al patrimoni, al municipi hi destaca la fortalesa medieval del Castell de Plegamans, on es pot visitar la Fundació Folch i Torres, diverses masies i cases pairals, entre les quals destaca la Masia de Can Cortès, actualment Casa de Cultura Municipal. És una masia de grans dimensions, típicament catalana. La llegenda del Pont del Diable situa en aquesta casa la senyora que va fer cantar el gall, fent creure al dimoni que ja s'havia fet de dia, deixant anar l'últim roc que necessitava per completar el Pont del Diable de Martorell i apoderar-se així de l'ànima d'una noia. Precisament, a poca distància de la Masia de Can Cortès hi ha un menhir conegut com "la Pedra Llarga". Segons la llegenda, aquest és el roc que el diable va deixar anar en sentir el gall. Una altra gran casa pairal, Can Maiol, edifici imponent i de gran bellesa situat a l'entrada del municipi, acull el Campus Arqueològic de la Fundació Clos, que recrea excavacions on es pot experimentar l'arqueologia.

A més, Palau-solità i Plegamans compta amb la mil•lenària església de Santa Maria de Palau-solità, d'una gran bellesa i on s'hi pot trobar un retaule d'un gran valor artístic i històric. A banda d'aquests reclams, la vila compta amb una gran oferta gastronòmica, amb el protagonisme indiscutible de la cuina típicament catalana i amb un dens teixit comercial, molt variat i de gran qualitat. Els dissabtes al matí, se celebra al carrer el Mercat Setmanal, que atrau a visitants de moltes poblacions properes. 

 

 

Compartir