La Pobla de Segur

La Pobla de Segur és la segona població més important del Pallars Jussà, situada entre els rius Noguera pallaresa i el Flamisell. El terme municipal inclou els pobles i despoblats de Gramuntill, Montsor, Pumanyons i Sant Joan de Vinyafrescal.

A principis del segle XX les obres hidroelèctriques que comencen a partir de 1911 transformen la comarca i el Pallars passa a ser el gran productor d’electricitat que alimentarà la indústria barcelonina. Les centrals hidroelèctriques de Capdella, Molinos, Talarn, la Plana de Montrós i la Pobla comporten un canvi socioeconòmic important al territori, amb l’arribada de grans masses de població que treballaran a les centrals i altres indústries. La Pobla serà el centre d’aquesta activitat industrial.

Tanmateix, la construcció de la presa de Sant Antoni acaba amb una de les activitats més característiques de l’economia poblatana: el transport fluvial de la fusta, per part dels Raiers, i la substitució pel transport per carretera.

Del poble destaquen els seus carrers d'herència medieval que fins al s. XVIII havia estat tancat per dos portals. Posteriorment, en època moderna s'aixequen els ravals del Fossar Vell i el carrer de Oran que posteriorment són englobats pel creixement de la vila del segle XIX i XX.

Actualment destaca pel comerç, serveis i turisme, les arrels provenen com a tota la comarca d'una agricultura i ramaderia tradicional. No us podeu perdre, el primer diumenge de juliol la festa tradicional dels Raiers, característica per la baixada pel riu Noguera Pallaresa, des de la presa de Llania fins al Pont de Claverol, que va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional l'any 2002 .

La Pobla de Segur destaca pels seus elements modernistes més interessants: Casa Mauri, seu actual de l'Ajuntament, Molí de Farina, Espai Raier i Molí de l’Oli de Sant Josep.

Molí de farina: Associació nascuda el 1820 per construir a la localitat un segon molí de farina. Destaca actualment la seva seu social, un edifici racionalista del 1935 de l'arquitecte Enric Vilanova, membre del prestigiós grup GATCPAC, com a centre de dinamització cultural, un espai d'exposicions i un petit museu on es pot visitar la maquinària del molí de farina.

Espai raier: Mostra de l'antic i desaparegut ofici de raier (raier) vinculat a la transformació de la fusta i el seu transport fluvial pel riu amb un important fons documental, etnogràfic, fotogràfic i bibliogràfic. Situat a la Plaça de les Pobles s / n, davant l'estació de tren.

Molí de l’oli de Sant Josep: El vell edifici fou remodelat a els anys 90 utilitzant materials nobles i mantenint la bellesa del passat. Una doble escala, porta de la part baixa al primer pis on és troben els Instal·lacions del vell Molí de l'Oli. A l'actualitat el molí està completament restaurat i s'utilitza com a sala d'conferències, recepcions i exposicions d'art. A la planta baixa hi ha Els arxius fotogràfics i documentals de la Vila. Actualment és un centre cultural polivalent. 

Casa Mauri: El palau ens mostra els secrets del modernisme al Pallars, està construït amb els materials i la decoració propis d'aquest estil. Casa Mauri recupera els oficis artesans integrant en l'arquitectura les arts aplicades. Mosaics, vitralls i forja destaquen d'una manera esplèndida. Des de 1986 la Casa Mauri és la seu de l'Ajuntament i en l'antic garatge hi ha l'Oficina municipal de Turisme. Que té l'honor de ser la primera oficina de turisme de la província de Lleida inaugurada el 1954. Durant els anys 50 i 60 l'Oficina de Turisme va ser pionera en la promoció turística del Pirineu Occidental de Catalunya.