Capellades

Capellades és un municipi de la comarca de l’Anoia que compta amb nombrosos elements patrimonials historicoartístics i naturals i que conserva el conjunt de patrimoni industrial paperer més destacat del país, fruit de la gran importància i de la singularitat que la implantació i el desenvolupament d’aquesta manufactura varen tenir en aquesta àrea durant els segles XVIII i XIX. 

D’entre els diversos elements que formen part d’aquest patrimoni industrial sobresurt el Museu Molí Paperer de Capellades, equipament situat a l’antic Molí de la Vila que s’alça al costat de la Bassa, surgència natural l’aigua de la qual alimentava fins a un total de setze molins paperers; el Molí Paperer Munné, el Molins de Cal Titllo o Cal Violant, el Rec del Corronaire, etc. formen part d’aquest destacat llegat paperer. 

Dins la vila destaquen també la fàbrica Guasch o Ca l’Isaac, notable exemple arquitectònic industrial tèxtil, amb estructures de caire noucentista i art déco, i el conjunt arquitectònic de la Casa Bas, edificació senyorial del segle XVII que incorpora a la seva estructura una singular volta que constituïa un dels portals d’entrada a la vila. 

L’arquitectura religiosa capelladina té en l’església de Santa Maria el seu element més important. Es tracta d’una gran construcció de creu llatina coronada amb una torre campanar i un singular cimbori circular. El seu interior conté nombrosos conjunts pictòrics i escultòrics d’artistes locals i de Josep Maria Jujol. També cal esmentar les petites esglesioles del Pilar i de Santa Bàrbara, aquesta darrera al raval de la Font de la Reina. 

Per altra banda, a Capellades hi ha també un altre element d’excepcional importància: la Cinglera del Capelló. Aquest entorn, a més de constituir un espectacular espai d'interès natural per la seva gènesi geològica de travertins, conté un important conjunt de jaciments arqueològics que pertanyen als diversos períodes cronoculturals de la història de l'home, d'entre els quals destaca per la seva gran excepcionalitat científica el jaciment paleolític de l'Abric Romaní-Parc Prehistòric de Capellades. Aquest jaciment arqueològic, que encara és en procés d’excavació científica, s’ha convertit en un dels principals registres europeus per conèixer les comunitats prehistòriques neandertals que poblaren Europa ara fa entre 80.000 i 40.000 anys. 

Capellades és una vila atractiva i hospitalària, que ha sabut conjugar aquesta preservació del llegat històric amb una modernització de les seves infraestructures, amb la finalitat d'oferir al visitant les condicions més òptimes per a que se senti com a casa seva. Passejar pels seus parcs i jardins, participar de les seves festes, fruir d'una excel•lent gastronomia i comerç, conèixer i experimentar com vivien els nostres avantpassats prehistòrics més remots o descobrir la màgia del paper fet a mà, són només alguns dels exemples del que es pot gaudir a Capellades.

Compartir