Molí de Cardús, 1907. Una imatge que ens revela la nostra història

Nota prèvia: Per un millor visionat recomanem descarregar-se i ampliar la imatge.

Compartir
19/1/2021

 Moltes vegades, algunes imatges gràfiques ens ensenyen, i ens ajuden a entendre, moltes coses de la  nostra historia.



Aquesta imatge a gran format dels treballadors del Molí de Cardús, realitzada l’any 1907, forma part de la visita del Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit, un espai museïtzat, amb audiovisuals i fotografies històriques, que mostra  la importància que ha tingut el riu en la vida del poble i l’ús que s’ha fet de l’aigua en l’àmbit domèstic.





Si el visitant, seguint les explicacions dels guies del Centre, observa amb atenció el vestuari i els pentinats, pot descobrir un munt de detalls del món dels molins paperers i dels seus treballadors.



Fixeu-vos que podeu identificar clarament el propietari, mudat amb americana, camisa blanca i rellotge de butxaca, acompanyat de la seva esposa amb el fill, “l’hereuet”. Tot i  que gaudeix d’una posició benestant, no és, però, un gran propietari, un ric burgès com els Romaní per exemple, que haurien portat barret de copa, americana de vellut, pantaló de ratlles, botins i que difícilment s’haurien fet una fotografia al costat dels seus treballadors.



L’amo del Moli de Cardús era un Balaire, com s’anomenaven aquells que treballaven discretament a les ordres dels grans paperers, acceptant les seves comandes i fent paper de qualitat amb la marca del Molí de Capellades.



Però...seguiu observant perquè aquesta foto de fa quasi 120 anys encara amaga molts més detalls interessants!



El vestit ens serveix també per a veure les diferències socials. Mentre que l’Amo del Molí va ben vestit i amb sabates de pell, la resta porten espardenyes i vestits fets amb teles humils. Per la seva banda, els pentinats de les dones responen a l’època i totes porten els cabells recollits.També respon a les condicions laborals del moment, una cosa que ara ens sorprendria: veure nens de curta edat treballant.



La fotografia, que està realitzada l’exterior del molí perquè a principis del segle XX no hi havia possibilitats de fer fotografies d’interiors que no fossin d’estudi perquè calia il·luminar molt bé els espais, també té un motiu comercial. Tot i ser en blanc i negre, vol mostrar el color blanc del papers ja que servia per mostrar la qualitat dels seu producte estrella. Si us fixeu amb atenció, diverses noies l’ensenyen a les seves mans.



I, finalment, una de les moltes curiositats que us convidem a descobrir-la junts: A la imatge apareixen dues germanes bessones que treballaven al Moli del Cardús...



Una imatge plena de detalls. Per anar fent boca per quan puguem tornar tots a visitar el Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit i descobrir aquesta i moltes altres histories que amaga un espai dedicat a donar a conèixer el paper del riu i l’aigua en el passat, el present i el futur del territori.