Talarn

Talarn és una vila i municipi de la comarca del Pallars Jussà i compta amb 500 habitants. La vila de Talarn, que va ser l’antiga capital de la comarca, es va formar al capdamunt d'un turó, a recer de l'antic castell, que n'ocupava la part més elevada. La població es caracteritza  per tenir una antiga plaça forta medieval, amb muralles, torres i portals d'accés a la vila closa.

Els carrers conserven l'aspecte del segle XVII, moment de major esplendor, amb algunes cases nobles, entre les quals destaca la del baró d'Eroles. Fent una passejada pels carrers de la vila closa medieval hom intueix com d’important va ser Talarn pel desenvolupament econòmic de la zona.

Un dels trets més diferenciats del municipi és l'embassament de Sant Antoni, que limita a l’est amb el municipi d’Isona i Conca Dellà. L'embassament que té una longitud aproximada de 12 fou uns dels primers embassaments artificials construïts a l'Estat Espanyol per a l'explotació hidroelèctrica. La resclosa de retenció d'aigua, que en el moment de la construcció va ser la més gran d'Europa, fa 100 metres d'alçària.

A uns 750 m de la resclosa hi ha la central hidroelèctrica formada per una planta rectangular on s’alberguen els diferents grups de turbines que produeixen l'energia elèctrica. Cada grup està format per dos turbines tipus Francis i la potència màxima total és de 42.000 HP.

Actualment, el recinte de la central acull un espai museïtzat amb l’objectiu de posar a l’abast del públic aquest patrimoni industrial. La seva visita ofereix el recorregut per l’exposició permanent El Pallars il·lumina Catalunya i permet observar el funcionament de la sala de turbines, tot entenent els seus aspectes tècnics més rellevants.

Aquesta exposició es va crear per commemorar els cent anys d’hidroelèctriques al Pallars Jussà i ofereix un recorregut històric a través de la creació d’aquestes grans infraestructures en les primeres dècades del segle XX.

Compartir