Salàs de Pallars

Poble medieval, famós per la seva fira de bestiar de peu rodó, que formava part de la línia defensiva contra Al- Àndalus.

Salàs de Pallars, situat a la comarca del Pallars Jussà, entre les poblacions de Tremp i La Pobla de Segur, és una vila closa medieval, tancat per les seves muralles i defensat, originàriament, per quatre portals. A mitjans del segle XIV el rei Pere el Cerimoniós concedí als seus habitants una fira, que esdevindrà la més important en quant a les transaccions de bestiar de peu de rodó ( èquids) de tot el Pirineu, i que durà fins el tercer quart del segle XX.

Salàs de Pallars té un ampli patrimoni cultural i arquitectònic, destacant una sèrie d´ermites, algunes romàniques, la seva arquitectura civil i darrerament, un seguit d´establiments ambientat en botigues d´època que exposen béns de consum quotidià i publicitat comercial generada entre la Segona Revolució Industrial (circa 1870), i les darreries del franquisme ( circa 1975). A més, des de l´any 2005 transforma l´antiga fira de bestiar desapareguda en una diada de record, on l´edició de llibres, les escenificacions teatralitzades i l´obertura dels antics espais firals ( eres de fira i cafès cantants ) emulen els dies del seu màxim esplendor.