Mataró

Endinseu-vos en el patrimoni històric i artístic de la capital del Maresme. Conegueu el fenomen de la industrialització a Mataró i la gran transformació econòmica, social i urbanística de la ciutat durant els segles XIX i XX, a través de la seves rutes i visites guiades.

Qualsevol època de l’any és bona per gaudir de Mataró. La seva privilegiada situació geogràfica, entre el mar i la serralada del litoral, li confereix un clima mediterrani temperat idoni per gaudir de la ciutat amb la família i els amics, en termes de qualitat de vida i benestar.

Situada a mitja hora de Barcelona, és una ciutat ben comunicada amb l’entorn metropolità i amb la resta de les comarques de Catalunya. La xarxa de comunicacions fa que l’ accés a la ciutat sigui fàcil, tant amb transport públic com particular.

Les seves platges de comodíssima accessibilitat, distingides amb les certificacions “Q” de qualitat turística, ofereixen tots els serveis per passar una bona estona de bany i s’emmarquen dins d’un ambient lúdic i familiar on practicar esport o gaudir amb els infants a les àrees de jocs. El port esportiu, amb més de mil amarraments, ofereix activitats nàutiques i subaquàtiques durant tot l’any i la Festa al Port dóna la benvinguda a l’estiu amb moltes activitats gratuïtes per fruir del mar.

Des del Port fins les cotes més altes de la ciutat, Mataró, està jalonada de grans, petits i mitjans comerços i empreses, passant pels tradicionals mercats, alguns tan antics com el mateix comerç, altres a l’aire lliure, i tot plegat en un marc d’oci i relació social de les compres amb esperit mediterrani. 

Reserveu-vos una estona per passejar i sentir el batec de la ciutat descobrint el seus racons més singulars, construccions de caràcter modernista, façanes esplendoroses, mercats i també els establiments de restauració que ofereixen una engrescadora i àmplia oferta gastronòmica posant èmfasi en la cuina de proximitat i productes de quilòmetre zero.

Les rutes i visites guiades, o si preferiu anar al vostre aire, el servei gratuït d’audioguies, us ajudaran a conèixer la simbiosi entre història, cultura i territori. Des de la petja romana  de l’antiga ciutat d’Iluro, passant per la bellesa i l’expressivitat de les pintures d’Antoni Viladomat del conjunt barroc dels Dolors; el llegat modernista d’un arquitecte únic com Josep Puig i Cadafalch; o la Nau Gaudí, la primera obra de l’arquitecte modernista Antoni Gaudí i que actualment acull la Col·lecció Basat d’Art Contemporani de Catalunya, entre altre patrimoni destacat.

Els amants de la música d’orgue, tenen una cita cada juliol a un esdeveniment especial i únic al món, el Festival Internacional d’Orgue (Fiorgue) que s’ha consolidat com un dels principals esdeveniment musicals de l’àmbit internacional dedicat a aquest instrument.

La ciutat de Mataró té, en les seves festes populars, la manifestació més viva del seu patrimoni cultural. Esdeveniments de tradició immemorial i actes festius més recents conformen una oferta cultural per a tots els gustos. Especialment a finals de juliol, la ciutat vibra, els seus carrers s’omplen de festa i espectacles per a tots els públics, són Les Santes, la Festa Major de Mataró, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional.  Gegants, focs d’artifici, actuacions castelleres, correfocs, concerts, balls, animació infantil, són algunes de les principals activitats.

Els apassionats de la muntanya i el bosc, podreu passejar o fer excursions a peu o en bicicleta per endinsar-vos al Parc del Montnegre i el Corredor. Alguns dels seus trams són de gran bellesa i es pot gaudir del silenci i la tranquil·litat molt a prop del brogit de la costa. O també viure activitats d’aventura com l’emocionant sensació de moure’s entre els arbres, en recorreguts en alçada amb tirolines i cordes pel Parc Forestal.  

Mataró, un lloc ideal per venir amb la família i els amics, quina descoberta !