XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

Vestir el turisme industrial

Un passeig pels equipaments i les empreses de la XATIC relacionades amb la indústria tèxtil

18/02/2016 | General

Fa uns dies us parlàvem de la mineria a la XATIC i dels equipaments relacionats amb aquest sector. Ara, ha arribat el torn d’una altra indústria pilar de l’economia catalana: la indústria del tèxtil. Catalunya va començar la seva aventura tèxtil al segle XVIII. Les indústries es concentraven a les ciutats de la costa (com Barcelona, Mataró...), on tenien un port o ferrocarrils a prop per facilitar la rebuda del carbó, que venia d’altres països i de les colònies.

 
Cap a finals del mateix segle, però, es van començar a construir fàbriques als vorals dels rius Besòs, Cardener, Llobregat i Ter. Aquest canvi, provocat per l’encariment del carbó, va fer que les noves construccions haguessin d’incloure equipaments com habitatges, església, escola, botigues d’alimentació... Per tant, no es tractava només de fàbriques, sinó de colònies senceres.
 
A Barcelona, trobem un bon exemple d’indústria tèxtil amb l’edifici on hi ha el CaixaForum. Era l’antiga fàbrica Casaramona. La construcció, dissenyada per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, és d’estil modernista i es troba ben a prop de les fonts de Montjuïc.
 
Quan parlem de colònies, però, és quan trobem més exemples entre els equipaments de la XATIC. Al Berguedà hi tenim la majoria, repartides en diverses poblacions. La Torre de l’Amo de la colònia de Viladomiu a Gironella, és un exemple fantàstic de casa burgesa a la colònia. A Puig-Reig trobem el Centre d’Interpretació de l’església de Cal Pons, a la colònia Pons; i el Museu de la Colònia Vidal, que també és un bon exemple de construcció.
 
A la XATIC, però hi ha altres equipaments relacionats amb la indústria tèxtil. A Manresa, el Museu de la Tècnica acull una exposició molt important de cinteria, teixits estrets amb molta importància a Catalunya i, sobretot a Manresa. A Terrassa hi ha el Centre de Documentació i Museu Tèxtil, on podreu fer un repàs a la història d’aquesta indústria; la Masia Freixa, una casa modernista construïda aprofitant els ciments d’una fàbrica; i el mNACTEC, que era una fàbrica de teixits de llana.
 
Però no només hi ha equipaments, al programa Indústria Viva, on participen empreses d’arreu de Catalunya, hi ha Teixidors (Terrassa) i l’Associació Obrador Xisqueta (Rialp), que fan peces precioses!