XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

Reviu la industrialització de Catalunya!

03/03/2017 | General

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i Òmnium Cultural Terrassa organitzen el cicle de conferències “Singularitats de la industrialització de Catalunya”.

El cicle vol fer especial èmfasi en aquelles singularitats del procés d'industrialització de Catalunya que, volgudament o per casualitat, han forjat una manera de fer, pensar i treballar en la societat catalana que es diferencia social i políticament d’altres zones geogràficament properes.

Els ponents abordaran temes com l’origen del procés d’industrialització, el fenomen de les colònies industrials, el paper i la capacitat de la burgesia empresarial, la classe obrera, etc. En definitiva, el cicle analitzarà la societat industrial catalana de final del segle XIX i principi del segle XX.

La jornada de conferències s’iniciarà el proper dimecres dia 15 a les 19.30h amb “L’arrancada industrial de Catalunya. Singularitat, excepció i casualitat”. Una xerrada que pretén contextualitzar els inicis de la industrialització de Catalunya al segle XIX, tenint en compte la dinàmica productiva que es va generar en molts fronts al segle XVIII. Aquesta trobada vindrà de la mà de la Historiadora i Coordinadora de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona, Rosa Serra i Rotés.

Una vegada iniciat aquest cicle de conferències, la propera tindrà lloc el dimecres 29 de març a les 19.30 h amb el nom de “Pluralitat i singularitat del moviment obrer català”. Aquest dia, la Professora d’Història Contemporània de la Facultat de Geografia i història de la Universitat de Barcelona, Teresa Abelló i Güell, ens parlarà del moviment obrer que es va originar de manera paral·lela al procés d’industrialització.

Per últim, el dimecres 5 d’abril a les 19.30h “La capacitat empresarial, factor decisiu de la industrialització de Catalunya”, serà la última conferència que tancarà aquestes jornades.  El tema principal serà la importància del teixit empresarial de Catalunya des dels ses inicis (s. XVIII). Aquesta xerrada serà presentada pel Catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques a la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordi Maluquer de Motes.

Per més informació: http://mnactec.cat/ca/el-museu/premsa-detall/conferencies-sobre-la-industrialitzacio-de-catalunya