XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

Oli d’oliva, l’or líquid

19/09/2017 | General

L'oli d'oliva és un dels pilars de la cultura mediterrània. Actualment és considerat l'or líquid, tot un producte de luxe, i la seva fama va en augment gràcies als múltiples avantatges que comporta. 

Els seus orígens es remunten als anys 4.000aC i 3.000aC, moment en què, segons es creu, es va començar el cultiu de les oliveres a la zona del Llevant Mediterrani. Des d'aleshores és un dels elements clau de la trilogia mediterrània, juntament amb el vi i el pa. Actualment, l'ús s'ha estès a múltiples camps a banda de la tradicional gastronomia, convertint-se en element essencial per a l'elaboració de cosmètica, medicina o perfums. 

La bona fama de l'oli d'oliva és merescuda i, actualment, es parla més que mai dels beneficis que aporta per a la salut. 

El consum d'oli d'oliva pot ajudar a reduir el pes, gràcies a les seves grasses saludables. 

L'efecte antiinflamatori de l'oli d'oliva també ajuda a reduir els dolors i malestars a les articulacions i els músculs, així com prevenir el deteriorament mental, vinculat a malalties mentals com l'Alzheimer o la demència. 

També es coneix l'efecte que l'oli d'oliva té sobre el sistema immunològic: els antioxidants el reforcen. D'altra banda, les dietes que inclouen aquest tipus d'oli poden reduir fins al 50% els casos de diabetis tipus II, ja que ajuda a regular els nivells de sucre en sang i a la producció d'insulina, a més de prevenir malalties cardiovasculars i disminuir la pressió arterial. Per últim, estudis també apunten a les propietats anticancerígenes de l'oli per l'alt contingut en àcid oleic. 

Tot i ser una de les bases de la cultura mediterrània sovint es desconeix el procés de fabricació de l'oli d'oliva. És per aquest motiu que visites a espais com el Centre d'Interpretació de l'Oli (Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant) són més que recomanables. Allà es pot observar el camí que comença en la collita de les olives fins a l'obtenció del líquid pas per pas. Tot això acompanyat de maquinària en funcionament i la projecció d'una pel·lícula antiga rodada al mateix molí. 

La visita s'acaba de la millor manera amb un tast d'oli i una explicació sobre aquest, que ens fa recordar per què és considerat l'or líquid