XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

Manresa, una ciutat molt industrial

El municipi ha transformat alguns dels seus equipaments industrials més emblemàtics en espais d’aprenentatge

09/09/2015 | General

Manresa, capital de la comarca del Bages, ha estat una ciutat industrial des que va arribar l’aigua del canal de la Sèquia al municipi. Això va ser al segle XIV i va coincidir amb les noves produccions de seda, velers i vetes que feien els manresans. Aquest canal, es troba al Parc de la Sèquia, un entorn natural molt agradable que anualment acull la Transèquia, una cursa a peu i en bicicleta.

 

També relacionat amb l'aigua, tenim el Centre de l'Aigua de Can Font, situat al parc de Can Font, una mostra més de la impotància de l'ús de l'aigua per al progrés industrial de la ciutat.

A finals del segle XIX Manresa era símbol de la mà d’obra femenina en el sector tèxtil gràcies a la incorporació al món dels vapors. La Fàbrica del Remei va ser la primera, seguida de la magnífica Fàbrica Nova de l’empresari Bertrand i Serra.
 
Un cop va arribar l’electricitat, a Manresa es va instal·lar la indústria farinera amb edificis modernistes com la Farinera Albareda, que encara segueix en actiu; o la Farinera “La Florida”, que actualment és la seu de la policia local de Manresa.
 
A banda d’aquests, també es conserven altres construccions modernistes qe tenen funcions diferents de les originals. La Fàbrica de seda Balcells, per exemple, és ara el Conservatori Municipal de Música; l’antic escorxador és la Biblioteca Universitària; i els Dipòsits Vells ara allotgen el Museu de la Tècnica de Manresa.