XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

Les mines del Berguedà

A la comarca barcelonina trobareu les mines de carbó de Cercs i les de petroli de Guardiola de Berguedà

21/10/2015 | General

La comarca del Berguedà ha tingut una forta tradició minera des de la segona meitat del segle XIX. Era tanta la importancia que aquestes explotacions van anar agafant, que a finals del segle XIX hi treballaven gairebé 5.000 persones entre les explotacions de Cercs, Guardiola de Berguedà, Saldes, Vallcebre i Fígols.

A la XATIC ens interessa molt aquesta vessant del patrimoni industrial català i és per aquesta raó que entre l'oferta d'equipaments que en formen part trobem el Museu de les Mines de Cercs i la Mina de Petroli de Riutort (Guardiola de Berguedà).

Durant la visita a Cercs, podreu aprendre moltes coses sobre la mineria del carbó i fareu un apassionant viatge a l'interior de la terra on descobrireu tant la història de les mines com la de la seva gent. A més, també podreu visitar la presa del pantà de la Baells i el jaciment paleontològic de Fumanya.

La visita a la Mina de Petroli de Riutort, a Guardiola de Berguedà, en canvi, us endinsarà en el seu conjunt de galeries i coneixereu el procés d'obtenció del petroli i la història d'aquest equipament. Aquí també podreu veure l'antiga estació de ferrocarril i la central hidroelèctrica del Collet.