XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

L’art de la pedra seca declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO!

14/12/2018 | General

L'art de la pedra seca consisteix a aixecar construccions amb pedres de l'entorn sense cap material d'unió i és una pràctica que s'utilitza des de la prehistòria.

Les construccions de pedra seca constitueixen un dels elements més representatius del patrimoni etnològic del món de la pagesia, és per això que en la 13a Sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO l'art de la Pedra Seca ha estat inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

A Catalunya, on també és tradició, hi ha diverses entitats que es dediquen a l'art i conservació de la pedra seca i concretament, el Centre d'Interpretació de la Pedra Seca a Torrebesses, pertany a la XATIC.

Torrebesses té un programa de conservació del patrimoni, en especial tot allò relacionat amb les construccions de pedra seca que hi ha al seu terme municipal, més de 500, totes elles catalogades amb la col·laboració de la Universitat de Lleida. La peculiaritat de les construccions de pedra de Torrebesses i allò que les fa úniques a Catalunya és que totes elles estan construïdes amb pedres d'una pedrera a diferència del que podem trobar en altres territoris on les pedres provenien dels camps de cultiu.

La declaració de la UNESCO ajudarà al Centre d'Interpretació a Torrebesses a potenciar encara més el valor d'aquesta tècnica en l'àmbit del turisme cultural, per això us convidem a tots a descobrir l'art de la pedra seca!

Tota la informació sobre el centre i les visites aquí