XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

L'aigua com a motor i element alhora

Museus, parcs i centres d'interpretació dedicats a un element que ha estat vital per a l'evolució humana i industrial: l'aigua

14/09/2016 | General

L'aigua ha estat un element fonamental, no només per la supervivència de la humanitat, sinó també per a l'evolució d'aquesta. L'aigua s'ha fet servir per regar els cultius, per netejar, per crear nous materials i, fins i tot, com a generador d'energia!

Aquest element tant important i imprescindible està molt relacionat amb la història industrial catalana i el seu patrimoni. De fet, la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya inclou diversos equipaments que tenen relació amb l'aigua. Us en fem cinc centims perquè agafeu ganes de visitar-los i descobrir els secrets de l'aigua!

Situat a l'edifici modernista de l'antiga Central Cornellà, el Museu Agbar de les Aigües és especial perquè uneix la cultura i la indústria en un sol espai, ja que encara està en funcionament. El museu està concebut com un espai viu on s'hi acullen diverses exposicions (permanents i temporals) relacionades amb l'aigua. L'horari del museu és de dimarts a dissabte de 10 a 18 h; i els diumenges i festius (exceptuant els dilluns) de 10 a 14 h.

Al Parc de la Sèquia de Manresa podreu gaudir d'un espai natural al cor de Catalunya tot passejant o en bicicleta. L'aigua forma part del recorregut que fareu pels camins del parc.

A Montcada i Reixac trobem dos equipaments relacionats amb l'aigua. El primer, la Casa de les Aigües, és un antic centre d'extracció i bombejament del cabal subterrani del Besòs. La seva creació va ser fruit d'una important sequera que va patir Barcelona el 1878. L'edifici és una mostra de la importancia del riu Besòs i de Montcada i Reixac en l'abastiment d'aigua a la ciutat comtal. La Casa de les Aigües obre els diumenges de 10 a 14 i durant la setmana amb reserva prèvia.

Fa aproximadament mil anys es va crear un rec, aprofitant l'estructura de l'antic aqüeducte romà, per abastir Barcelona d'aigua. Aquest, va servir per fomentar el correu dels camps entre Montcada i Reixac i la capital catalana i, a més, va fer proliferar la construcció de molins a la zona. Durant les visites al Rec descobrireu també la figura del "Reixegó" la persona encarregada de controlar el subministrament d'aigua a Barcelona, per no deixar la població vallesana sense. Espai obert al públic, es pot visitar amb reserva prèvia.

El senyor Güell va fer dissenyar i construir a l'arquitecte Antoni Gaudí les cases on s'estarien els treballadors i enginyers de les mines de Catllaràs. Durant el temps que l'arquitecte va passar a La Pobla de Lillet, va allotjar-se a casa dels senyors Artigas, que tenien una fàbrica a la zona. Com agraïment per la seva hospitalitat, Gaudí va regalar-los els Jardins Artigas, una peça modernista que integra natura i arquitectura com només ell sabia fer. L'horari d'obertura és dissabtes de 10 a 14 h i de 15.30 a 18.30 h; i diumenges de 10 a 14 h i de 15.30 a 17.30 h.

Voleu conèixer com funciona una central hidroelèctrica? Com es genera el salt d'aigua més impressionant d'Europa? Per què tenim preses i per a què serveixen? No us perdeu la visita guiada al Centre d'Interpretació de l'Aigua de Tavascan. A més l'indret és tan espectacular que gaudireu tant de la visita com del paisatge. Hi ha una visita diària a les 17 h.