XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

L’Adoberia

Centre d’interpretació històrica. El Granollers medieval

Juliol 2014 | General

 L'adoberia d’en Ginebreda ha esdevingut l’única de la mitja dotzena adoberies que es té constància històrica i documental que hi havia hagut a Granollers i que s’ha conservat amb prou entitat com per esdevenir un centre d'interpretació, emmarcat per la muralla medieval, la mateixa adoberia i la industrialització.

L'espai museogràfic pretén palesar la importància de Granollers com a vila formada a l’entorn d’una cruïlla d’antics eixos viaris que va donar lloc, des d'almenys el s. X, a un mercat important, basat en l'agricultura, la ramaderia i els oficis menestrals, alguns dels quals relacionats amb el tractament de la pell. Aquests factors van actuar com a receptacle i impulsor d'un comerç que té la màxima expressió i projecció en el mercat dels dijous.
 
L’adoberia d’en Ginebreda de Granollers representa un dels pocs exemples d’arqueologia industrial excavat al centre històric de Granollers i forma part de la Xarxa d'adoberies històriques de Catalunya. La visita es pot fer de manera  lliure i gratuïta durant els dies i hores d'obertura al públic. Per al curs 2014-2015, hi ha programades dues visites comentades: els diumenges 14 de desembre de 2014 i 14 de juny de 2015.
 
La visita es complementa amb la projecció de l'audiovisual Les adoberies. Un viatge per la pell de Catalunya, que ens parla de la pell i el seu procés d'adobatge al llarg dels darrers vuit segles, explicat i exemplificat a través dels diferents espais museïzats i dels elements patrimonials que conformen la Xarxa d'Adoberies Històriques de Catalunya.