XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

La història de les eines

A l’Espai temàtic Eines per a la construcció podreu repassar l’evolució de la maquinària que s’ha fet servir per construir

04/06/2015 | General

L'Espai temàtic Eines per a la construcció se situa dins la comarca del Baix Penedès, envoltat de ceps i oliveres i a un pas del Mediterrani. Aquí podreu descobrir l'evolució de les tècniques i eines utilitzades en la construcció, començant per l'arquitectura rural tradicional de la pedra seca, seguint per les eines dels anys cinquanta i acabant per les d'última generació.

 
Zona de Pedra Seca (Barraca de vinya)
 
El primer tram del recorregut es el de la visita a la barraca de pedra seca. Aquestes obres de pagesia estan vinculades al conreu de la terra i a l'aprofitament òptim de l'aigua, un recurs escàs sense el qual no es podia subsistir en una masia. El desenvolupament econòmic i social depenia del camp. Els orígens d'aquestes construccions se situen cap a l'any 711 en què es va produir la invasió musulmana de la península Ibèrica, i el poble dels Omeies, provinents de Síria, van introduir l'arquitectura seca, que posteriorment es va escampar pels països riberencs de la Mediterrània.
 
Espai Temàtic
 
L'edifici de l'Espai Temàtic És una construcció moderna però al mateix temps respectuosa amb l’entorn. L’edifici ha estat pensat, dissenyat i construït per que l’estètica amb la funcionalitat conflueixin.
 
Altres espais interessants
 
Museu d'eines antigues: S'hi recreen diferents espais de treball del passat,època dels nostres avantpassats, amb la primera talladora "Rubí", inventada per Germans Boada l'any 1951. També eines i peces d’en Gaudi, utilitzades per a la construcció de la Casa Milà (La Pedrera), la Casa Batlló i l'Hospital de Sant Pau.
Exposició didàctica d'eines més modernes utilitzades en l'actualitat.
• Auditori Gaudí, l'audiovisual "L'essència de construir" Personatges de diversos àmbits de la societat catalana ens expliquen què significa per a ells "construir".
Espai Van der Rohe – Cafeteria, situada a un nivell superior, on es pot prendre una beguda visualitzant tot l' Espai.
Escola - (només destinades a les visites per escoles) situada al nivell inferior, es pot practicar els talls amb les eines per tal de fer mosaics i tangrams.