XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

La Cooperativa agrícola de Riudecanyes s’incorpora a la Xatic!

Història, Oliveres i Sabors d’Escornalbou

11/04/2019 | General

Riudecanyes és una vila i municipi de la comarca del Baix Camp. Està formada majoritàriament per terres muntanyoses que assoleixen el punt més alt al cim d’Escornalbou.

Per una banda, la Cooperativa compta amb 450 socis, 200 dels quals dedicats a la producció de l'oliva. L'oli d'oliva verge extra Escornabou Gourmet, elaborat a partir d'olives 100% arbequines, és el resultat d'un procés tradicional que, des de la campanya 2011-2012, es fa al nou molí dels afores de la vila.

Per conèixer l’exquisidesa de l’oli, el reconegut xef Xavier Pellicer, amb dues estrelles Michelin, l’ avala i li dóna nom a una de les seves ampolles.

 

Per l’altre banda, Oliveres friendly és el lema sota el qual s'aglutinen les activitats d'oleoturisme que permeten conèixer tots els secrets de l'oli de la cooperativa i que uneixen gastronomia, turisme, paisatge, cultura tradicional i un bon tast professional.

Per conèixer aquestes característiques s’inicia la visita en un camp d’oliveres, situat en el terme de Montbrió del Camp, a 5 km de Riudecanyes. Mentre es fa un passeig, s’explica els orígens de la varietat arbequina, el cultiu, la collita i les seves característiques.

Després del passeig, la visita segueix a Riudecanyes per visitar el Centre d’Interpretació Fruits del Paisatge, situat en les antigues instal·lacions de la Cooperativa. Aquest espai exposa un antic molí d’oli i una premsa hidràulica, a més de panells expositius i audiovisuals. A més aquí podran degustar l’oli OVE Escornalbou, elaborat a Riudecanyes.

Per acabar la ruta, es visita el Castell d’ Escornalbou. El castell-monestir, documentat des del segle XII i enturonat en un dels punts mes alts del terme, s’ha convertit en un lloc d’obligada visita turística.

Si necessiteu més informació per a reserves podeu consultar el següent enllaç: http://www.riudecanyes.cat/es/