XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

La ceràmica espluguina

Fem un repàs a la indústria d’Esplugues del Llobregat, basada en la ceràmica i el fang

20/01/2016 | General

Esplugues va tenir com a base econòmica fonamental l’agricultura fins ben entrat el segle XX, però la manca de regadiu en una agricultura de secà va obligar una bona part de la població a trobar el seu mitjà de subsistència en el conreu d’altres terres del voltant, o bé esdevenir mà d’obra de les fàbriques dels voltants.

Les primeres referències industrials tenen a veure amb la ceràmica i la producció lligada al fang aprofitant la qualitat argilosa del sòl.  Les siluetes allargassades de les xemeneies de les bòbiles convivien en perfecta harmonia amb els camps conreats per la vinya i el blat.
 
De tota la producció cal destacar la fàbrica de ceràmica artística Pujol i Bausis La Rajoleta que funciona des de mitjans del segle XIX i que va tenir molt renom dins la producció ceràmica artística del període modernista. Ara, la fàbrica ofereix una visió del llegat ceramista d’Esplugues. La Rajoleta està constituïda pels sis forns de tipus àrab, dos d’ells enterrats i de grans dimensions –descoberts l’estiu de 1993 i la tardor de 1996–; els dos forns d’ampolla i la xemeneia. Les prospeccions arqueològiques de l’any 1999 han incrementat l’interès d’aquest conjunt amb troballes de nous forns, basses i estructures de la zona energètica.
 
L’empresa fou fundada l’any 1858 per dos socis anomenats Màrius Jourdan Bourrell i Joan Terrada Cornet, naturals del sud de França. No comença a ser comandada per Jaume Pujol i Bausis fins a la dècada dels setanta del segle XIX, quan pren gran relleu com a fàbrica de ceràmica artística. Arquitectes com Gaudí, Gallissà, Puig i Cadafalch, Domènech i Montaner, Font i Gumà, Bassegoda… nodreixen les seves obres arquitectòniques dels elements ceràmics elaborats a Pujol i Bausis. Pujol i Bausis amb la seva última denominació “Industrial Cerámica Vallvé, S.A.” va deixar de funcionar l’any 1984. I ara es fan visites guiades els diumenges a les 11 h i a les 13 h.
 
Una altra mostra de la importància de la ceràmica al municipi del Baix Llobregat és el Museu Can Tinturé, que exhibeix la col·lecció de rajola catalana de mostra de Salvador Miquel, fundador i primer president de l’Associació Catalana de Ceràmica Decorada i Terrissa. El Museu de Can Tinturé és el primer museu monogràfic de rajoles de mostra del país. Aquí descobrireu la importància de la rajola com a expressió artística i cultural, que van revestir paraments ceràmics de molts habitatges de Barcelona, d’arreu de Catalunya i de la Península Ibèrica des dels temps medievals fins al moment en què es va industrialitzar el seu procés de fabricació.
 
La col·lecció recull més de 3000 peces, produïdes des del segle XIV al XIX. La visita es complementa amb algunes referències de peces d’altres col·leccions o fons, com ara els de Pujol i Bausis i Santiago Albertí. Mitjançant visors es podrà veure l’aplicació d’aquestes rajoles exposades en diferents indrets, com ara masies, capelles i altres espais. En la vessant més lúdica, el visitant podrà construir , en el decurs de la visita, els seus propis paraments de peces de rajola de mostra utilitzant un joc interactiu.