XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

La Casa de les Aigües de Montcada i Reixac

Descobriu aquesta antiga estació d'extracció i elevació d'aigües del riu Besòs

Juliol 2014 | General

La Casa de les Aigües de Montcada i Reixac és una antiga estació d’extracció i elevació d’aigües del cabal subterrani del riu Besòs per al servei municipal d’aigua de Barcelona. El projecte fou encarregat a l’arquitecte municipal de Barcelona, Antoni Rovira i Trias, com una intervenció d’urgència de 1878, davant la gran sequera que aleshores la ciutat patia.

Aquest conjunt arquitectònic és  un punt de referència fonamental del modernisme local, una peça clau del patrimoni industrial català i una fita per a l’arqueologia industrial, ja que a l’interior acull dos màquines de vapor verticals, dels pocs exemples conservats al món.
 
El Parc de les Aigües, on es troba el recinte, és el símbol  natural de l’aprofitament  de la riquesa aqüífera d’aquestes terres  des de l’antiguitat, per això, acull infraestructures realitzades  al llarg de la història  per a l’aprovisionament d’aigua de la ciutat de Barcelona : el Rec Comtal a l’Edat Mitjana, la Mina de Montcada al segle XVIII, i la Casa de les Aigües, construïda el 1878. Tot plegat, per la seva singularitat, el patrimoni de l’aigua de Montcada i Reixac avui dia és Bé d’Interés Cultural Local.
 
Dins del programa de les Jornades Europees de Patrimoni,es farà un Itinerari de les Aigües Montcada, dissabte 27 de setembre a les 18h i l’endemà, diumenge 28 a les 12h, una de les activitats que gaudeix de més acceptació entre els visitants, la visita teatralitzada a la Casa de les Aigües.