XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

Granollers com a referent de patrimoni industrial

A la capital del Vallès Oriental hi trobareu la Tèrmica de Roca Umbert, l’adoberia d’en Ginebreda i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental

17/09/2015 | General

Granollers, des dels romans, ha anat creixent al voltant dels marges del riu Congost, que travessa la ciutat de nord a sud. La capital del Vallès Oriental ha estat una ciutat de pas entre la costa i l’interior des dels seus inicis i ara encara, gràcies a la seva bona situació.
 
La ciutat compta amb patrimoni històric tan important com La Porxada, Bé Cultural d’Interès Nacional. La Porxada va ser construïda entre els anys 1586 i 1587 i concebuda inicialment com a llotja de gra.
 
La Tèrmica de Roca Umbert es va construir el 1951 per transformar i distribuir l'energia de l'antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert. La tèrmica es conserva com un patrimoni singular, en el qual es produïa energia mitjançant carbó i fuel. Tant aquesta com la fàbrica tèxtil van ser tancades definitivament l'any 1991 i rehabilitades com a fàbrica de les arts.
 
Roca Umbert és un patrimoni singular, representatiu d’un tipus de producció energètica que va existir al nostre país durant un temps marcat per la dictadura i l’autarquia econòmica, i perquè, actualment, hi ha molt poques fàbriques que conservin tot el conjunt. va ser construït perquè les habituals restriccions elèctriques van fer necessari aquest equipament per proporcionar l’energia que la fàbrica necessitava de manera autònoma. La instal·lació s'ha conservat íntegra, amb les peces originals: calderes, generadors i motors. 
 
L'adoberia d’en Ginebreda ha esdevingut l’única de la mitja dotzena adoberies que es té constància històrica i documental que hi havia hagut a Granollers i que s’ha conservat. Aquest espai explica l’adoberia com una mostra de la preindustrialització al nostre país. Arqueològicament cal situar l’adoberia d’en Ginebreda a finals del segle XVIII i XIX. Un moment en què comença la centralització de les produccions adoberes en zones com Vic o Igualada. 
 
A més a més, Granollers també participa al programa Indústria Viva. Ho fa amb el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental que es va crear l’any 1998 amb la fita principal d’unificar la gestió dels residus en l’àmbit del Vallès Oriental. El Consorci té com a principals objectius: promoure la minimització dels residus i fomentar la recollida selectiva i la valorització dels residus domèstics.