XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

El Museu del Coure

Animeu-vos a conèixer aquest museu situat a Les Masies de Voltregà!

Juliol 2014 | General

El coure és un mineral fonamental per la societat i el seu desenvolupament; sent un excel·lent conductor elèctric i tèrmic va ser un dels primers metalls utilitzats per l’ésser humà. Per això van anomenar Edat del Coure i Edat del Bronze a dos períodes de l’antiguitat. Actualment s’utilitza per la fabricació de cables elèctrics, línies aèries, catenàries de tren, instruments de música, canonades, monedes, etc.

El Museu del Coure es troba a les instal·lacions de La Farga, una empresa metal·lúrgica existent des de 1808 primer a la Barceloneta i després a la comarca d’Osona. L’edifici on se situa el Museu del Coure va ser la residència dels comtes Lacambra i és d’estil modernista de principis del segle XX . Va ser inaugurat l’any 2008 amb motiu de la celebració del bicentenari del naixement de La Farga Lacambra, una de les empreses del grup familiar.

El Museu és un espai cultural que divulga mitjançant diferents recursos, el coneixement, l'ús i les aplicacions que ha tingut i té el coure al llarg de la història tant a nivell industrial com econòmic i social.
El museu compta amb peces originals de l’antiguitat, minerals procedents d’arreu del món així com casos pràctics que posen de manifest les propietats d’aquest metall, entre d’altres. La visita inclou l’accés a la passarel·la on es visualitza el procés de com a partir de coure en estat líquid es transforma en diversos productes finals com son cablejats o catenària pels trens.