XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

El Bus a Cegues tanca una nova edició plena d’èxit amb 10 rutes arreu de Catalunya i Andorra

Aquesta original activitat, que va ser guardonada amb el Premi Alimara 2019 a la Innovació Turística, s'ha celebrat per quart any consecutiu dins del marc de la Setmana del Turisme Industrial que organitza la XATIC.

18/11/2019 | General

En aquest post us desvetllem els secrets de totes les rutes que van recórrer els participants d'una activitat que, any rere any, segueix creixent. En aquesta edició, 449 persones van poder compartir les sorpreses que amagaven les 10 rutes del bus, així com conèixer i descobrir el nostre patrimoni industrial i cultural d'una manera diferent.

Ruta 1: Ruta de l’Oli i la Pedra (52 assistents)

El bus va sortir ben aviat des d’Igualada i va anar fins Arbeca, al Celler Els Vilars, on els participants van poder fer una visita amb tast. Al migdia, els bus va anar fins Torrebesses i van visitar el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca i el poble. Després del dinar, la visita arribava al seu tram final: van visitar el moli i van fer un tast d’oli.

Ruta 2: Ruta de l’Arròs i l’Olivera (59 assistents)

Aquesta ruta, amb origen a Tarragona i Reus, va visitar la cooperativa de Riudecanyes, on els participants van realitzar una visita guiada a l’exposició de la cooperativa i un tast. Al migdia, el bus va arribar al Centre d’Interpretació de l’Arròs de Camarles, on els visitants van fer una visita guiada per les instal·lacions. A l’hora de dinar, els assistents van anar a Ebreterra (Deltebre), on van aprendre a preparar un arròs de cranc blau que després van degustar.

Ruta 3: Els Vins i la Mar (12 assistents)

Aquest itinerari va tenir lloc a l’estació d’autobusos de Girona, i la primera parada va ser una visita guiada amb tast al Celler Espelt de Vilajuïga i als Salaons Solés. A l’hora de dinar, els participants van poder degustar els plats del Restaurant Sotavent. A la tarda, els assistents van anar al Museu de l’Anxova i la Sal de L’Escala i van fer una visita guiada.

Ruta 4: La Llum de Catalunya (47 assistents)

El bus va recollir els passatgers al Centre d’Interpretació de l’Or del Segre, després que realitzessin una visita guiada i un tast d’oli. A mig matí van fer una visita guiada al Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella. El restaurant de l’Hostal Buenos Aires de Tremp va ser el punt escollit per al dinar. Finalment, els assistents van visitar l’Epicentre de Tremp i la Fira del Codony.

Ruta 5: Temps de Pell (27 assistents)

Aquesta ruta va començar a l’Adoberia de Granollers, on els participants van fer una visita guiada. A continuació van visitar Cal Granotes, la font i la muralla. A .l’hora de dinar, els assistents van tenir l’opció de dinar al Restaurant Somiatruites. A la tarda, els visitants van acabar la ruta amb una visita guiada al Museu de la Pell i a l’Adoberia Vella, on van poder visualitzar audiovisuals sobre les tècniques actuals de les adoberies.

Ruta 6: Ruta de Gaudí i l’Aigua de Pell (71 assistents)

Aquest itinerari, amb inici al Mnatec, va fer la seva primera parada a l’Estació de tren a la Pobla de Lillet, on els assistents van visitar els Jardins Artigas. A mig matí, els visitants van arribar al Museu del Ciment, on van fer una visita guiada. A l’hora de dinar van anar al restaurant de l’Hostal Les Fonts. L’última parada d’aquesta ruta va ser les Fonts del Llobregat, on els visitants van poder fer una visita lliure.

Ruta 7: Ruta dels Obrers, Burgesia i Fàbriques (31 assistents)

El bus d’aquesta ruta va sortir des de Terrassa i va arribar fins l’Ajuntament de Mataró, on els visitants van realitzar una visita combinada de modernisme i industrialització. A continuació van anar a Argentona, on van visitar la Capella del Sagrament, Can Garí i les façanes modernistes. Després, els assistents van tornar a Mataró per dinar al Cafè del Mar. Finalment, van visitar la Casa Graupera i Can Marfà.

Ruta 8: Ruta de l’Aigua i l’Arquitectura (41 assistents)

Aquesta ruta va començar al Museu de les Aigües de Cornellà, on els participants van fer una visita guiada pels jardins de l’equipament. A continuació, es van desplaçar fins a Manresa per visitar l’exposició ‘Espais Recobrats’ del Museu de la Tècnica de Manresa i Can Font. A l’hora de dinar, van poder degustar els plats del Restaurant Mas de la Sala de Sallent. Finalment, els assistents van visitar diversos espais de Manresa i van retornar a Cornellà.

Ruta 9: Ruta del Cinema i del Tèxtil (63 assistents)

L’última ruta del Bus a Cegues va tenir inici a la Plaça Catalunya de Barcelona i es va desplaçar fins al Parc Audiovisual de Terrassa, on els assistents van fer una visita guiada per les instal·lacions. A l’hora de dinar van anar al Restaurant Ca l’Obrer de Terrassa i, a continuació, van visitar la fàbrica del Mnatec i la Masia Freixa.

Cap de Setmana a Cegues: Ruta Transfronterera del Tabac i l’Electricitat (46 assistents)

El Cap de Setmana a Cegues va recollir als passatgers a la Plaça Catalunya de Barcelona, a la Rambla Egara de Terrassa i a l’Estació d’Autobusos de Manresa. A mig matí van arribar a Solsona, on van visitar els productes i les instal·lacions de la Ganiveteria Pallarès. A l’hora de dinar es van dirigir al Restaurant Mare de la Font de Solsona. A continuació van anar fins a Sant Julià de Lòria, on es trobava l’hotel en què farien nit i soparien: l’Hotel Sant Eloi.

Al dia següent, els visitants van anar al Museu del Tabac de Sant Julià de Lòria, on van fer una visita audioguiada. A continuació van anar al Museu de l’Electricitat d’Encamp i van tornar a dinar al Restaurant de l’Hotel Sant Eloi.