XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

Dos segles d’història a Montcada i Reixac: el Rec Comtal i la Mina

06/07/2017 | General

Enmig de la Vall del Besòs, al Vallès Occidental, Montcada i Reixac compta amb una obra d'enginyeria plena d'història que no podem passar per alt en una visita a la ciutat: el Rec Comtal i la Mina

Amb dos segles d'història la galeria segueix funcionant sota el riu Besòs, malgrat que les seves funcions s'hagin anat perdent al llarg del temps. El Rec Comtal es tracta d'una galeria subterrània de més d'un quilòmetre que tenia com a objectiu principal garantir el subministrament d'aigua pels recs dels camps de Barcelona i de la mateix aciutat de Montcada i Reixac, que durant molts anys va basar la seva economia en l'agricultura. 

Avui en dia encara hi podem trobar la Mina, construïda l'any 1778 per l'Ajuntament de Barcelona sobre una part del traçat de l'antic aqüeducte romà. Va ser vital la seva existència des de finals de l'Edat Mitjana fins a la Revolució Industrial, permetent l'aparició de molins paperers i més tard fàbriques d'indianes i d'estampació de teixits. 

És sens dubte una visita molt recomanable, tant pel seu valor històric com per la bellesa del túnel construït en volta de maó. 

Més informació sobre el Rec Comtal i la Mina i com arribar-hi.