XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

Colònies del Llobregat: la Torre de l'Amo i l'Esglèsia de la Colònia Pons

Dues construccions clau per entendre la vida a les colònies tèxtils

25/09/2014 | General

En només 20 quilòmetres del riu Llobregat, en la comarca del Berguedà, trobem 15 colònies industrials. Dels molts edificis històrics que aquella època ens va deixar, en destaquen dos: la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou i l’Església de la Colònia Pons.

La Torre de l’Amo de Viladomiu Nou va ser construïda com a residència per a la família propietària de la colònia. Ara acull un Centre d’Interpretació sobre el patrimoni del conjunt de colònies tèxtils de l’Alt Llobregat, amb representacions del que va ser la vida a una colònia tèxtil. També es recorda la Setmana Tràgica de 1909, un dels episodis més importants de la història del moviment obrer a Catalunya.

El Centre d’Interpretació de l’Església de la Colònia Pons dóna a conèixer el paper que va tenir l’Església en la vida a les colònies i en la consolidació del sistema de colònies industrials a Catalunya. En aquest edifici, s’integren components audiovisuals en tres espais: la capella de Santa Llúcia, el cor, i la cripta. Com a curiositat, aquesta església encara realitza misses i altres actes litúrgics al llarg de la setmana.

Ja sabeu, si voleu conèixer més sobre com era la vida en una colònia tèxtil de principis del segle XX, no dubteu en apropar-vos al Berguedà per gaudir d’un viatge enrere en el temps.