XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

Any Europeu del Patrimoni Cultural

1/03/2018 | General

La Unió Europea dedica aquest any 2018 al Patrimoni Cultural, dins del qual s’inclou el patrimoni industrial, molt present a tota Europa i d’especial rellevància al territori català.

L’objectiu és donar a conèixer el potencial de tota la riquesa cultural europea, sobretot als més joves. La Unió Europea, a partir d’aquest reconeixement, pretén sensibilitzar la població sobre la importància social i econòmica del patrimoni i, conseqüentment, aconseguir maximitzar l’esforç per a la seva protecció i conservació.

Els pròxims mesos es dedicaran a diversos elements relacionats amb el patrimoni cultural i nosaltres us proposem visites a diversos equipaments de la XATIC perquè pugueu conèixer les temàtiques de primera mà:

  • Març: energia i forces motrius, des dels molins fins a l’energia nuclear. Proposta de visita: Centre d’Informació – Central Nuclear d’Ascó, El Museu del Molí Paperer de Capellades, i el Centre d’Interpretació de l’oli de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
  • Abril: mines i metalls, extracció de carbó, ferro i acer. Proposta visita: Museu de les Mines de Cercs, el Museu del Coure i el Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat.
  • Maig: les xemeneies, un dels elements més visuals de la industrialització. Proposta de visita: Colònia Vidal, mNACTEC i Museu de Ceràmica La Rajoleta.
  • Juny: l’ambient urbà, com la industrialització ha modificat el paisatge de les ciutats. Proposta de visita: la Masia Freixa, la Casa de les Aigües i el Rec Comtal i la mina de Montcada i Reixac.
  • Juliol i agost: el transport i les diverses maneres de viatjar, en definitiva, com es desplacen les persones. Proposta de visita: Museu del Traginer (Igualada), Museu del Tren Miniatura Railhome BCN (Igualada), Ecorail del Cardener (St. Joan de Vilatorrada) i el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova.  
  • Setembre: durant el mes de setembre es realitzaran a tota Europa les Jornades Europees del Patrimoni. Proposta de visita: Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit, Museu Agbar de les Aigües, Museu del Suro de Palafrugell.
  • Octubre: nous usos i funcions per a velles fàbriques. Proposta de visita: Can Marfà, Museu del Gènere de Punt (Mataró), La Tèrmica de Roca Umbert – Fàbrica de les Arts (Granollers), Museu del Gas, Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat, Ecomuseu-Farinera Castelló d’Empúries.
  • Novembre: se celebrarà la conferència de clausura a Brussel·les “Industrialització, ciència i tecnologia, clau per a la integració europea”. Proposta de visita: mNACTEC, Museu de la Tècnica de Manresa.