XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

“125è aniversari de la línea dels directes entre Barcelona i Madrid”

El divendres 4 d'octubre es va celebrar a Móra la Nova la VIII Jornada de Patrimoni Històric Ferroviari.

14/10/2019 | General

A la jornada, inaugurada per l'alcalde de Móra la i pel president de la Fundació per a la preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, i organitzada pel Grup de Treball sobre Patrimoni Històric Ferroviari de Catalunya, es van desenvolupar diverses ponències amb les quals es va poder arribar a diverses conclusions.

Entre les principals, cal destacar la importància històrica d'una línia ferroviària que durant dècades va ser el principal enllaç de comunicacions entre Barcelona i Madrid, fruit de la iniciativa privada de la burgesia industrial catalana. El declivi d'aquesta importància va començar amb el desenvolupament del transport per carretera i va culminar amb la connexió de les dues capitals mitjançant l'AVE.

Com a resultat, la línia ofereix una sèrie d'oportunitats de recuperació patrimonial d'elements que en molts casos són els originals amb què es va inaugurar a finals del segle XIX. El Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, amb el seu important dipòsit i altres serveis, és un exemple de la feina realitzada i de la que encara queda pendent.

A més, la línia presenta avui en dia noves oportunitats de desenvolupament i de reutilització al llarg del seu traçat, com és el cas dels projectes que s'estan desenvolupant a Casp o les possibilitats que ofereix el tram Reus-Roda.

Una Jornada realment interessant. Ja estem esperant amb ganes la pròxima edició!