XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

El paper de les saques: Els oficis del Pla de l'Estany

Permanent | Banyoles | Educació Especial,Educació Primària,Educació Secundària,Batxillerat,Estudis Professionals

Elaborarem paper a partir de saques velles (que us endureu) tal com es feia antigament, tot recordant el teixit industrial que ha definit la identitat de la comarca i n'ha permès el desenvolupament.

IMPORTANT: COVID 19:ESTEM A PUNT PER A REBRE-US! Coneixem i hem posat en marxa les mesures de prevenció adequades; practiquem els nous protocols de neteja i desinfecció i hem aplicat mesures de distanciament social a les nostres visites i tallers. Només hi faltes tu!

________________________________________________________________________________________________

 

La fàbrica de Les Saques (1914-1989) és un dels exponents més important de la tradició industrial manufacturera de Banyoles, com també ho foren els molins paperers repartits per la comarca. El jute, el material amb què es feien les saques i excel•lent fibra paperera, és el nexe entre els dos oficis.

Elaborarem paper a partir de saques velles (que us endureu) tal com es feia antigament, tot recordant el teixit industrial que ha definit la identitat de la comarca i n'ha permès el desenvolupament.

Lloc de realització: Interior i exterior del Molí de la Farga
Nivell educatius: Educació Primària (a partir de CM), ESO, CFGM, CFGS, Batxillerat
Durada total activitat: 2h (amb una pausa al mig de l’activitat)
Nombre màxim d'alumnes: 25
Preu/alumne: 5,50€ (PREU INDIKA: 3,25€)

OBJECTIUS DIDÀCTICS Situar Les Saques (fàbrica José Gimferrer S.A) en el context històric i industrial de la ciutat. Facilitar la comprensió de la feina que es feia als molins paperers per transformar les deixalles tèxtils en polpa paperera. Conèixer tot el procés de la fabricació del paper artesanal.

Aprendre què és el paper: les matèries primeres, la realització i el tractament. Explorar les possibilitats que ofereixen cada un dels materials utilitzats (jute i cotó) a l'hora de fer-ne paper. Valorar el paper tenint en compte les seves qualitats i utilitats.

VALORS QUE ES PROMOUEN
 Identitat
 Rellevància
 Transmissió de cultura
 Relació sostenible amb el medi
 Respecte
 Treball en equip
 Compartir

Per més informació: http://www.sastrespaperers.com/ca/content/8-activitats-per-a-escoles