XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

Manresa

Descripció

Només cal fer un breu recorregut per la història de Manresa, per adonar-se que és una ciutat industrial. Al segle XIV, amb l’arribada de l’aigua del canal de la Sèquia, la ciutat va saber aprofitar la conjuntura dels mercats colonials per especialitzar-se en la producció de seda, velers i vetes.

A finals del segle XIX, Manresa es va incorporar al món dels vapors amb la construcció de la Fabrica del Remei, predecessora de la magnífica Fàbrica Nova, de l’empresari Bertrand i Serra. En aquest recinte industrial, format per un total de 23 edificis, hi van arribar a treballar fins a 2.500 persones i va ser tot un símbol de la mà d’obra femenina en el sector tèxtil.

L’arribada de l’electricitat va propiciar el naixement de nous sectors industrials, com ara la indústria farinera, que va deixar bonics edificis modernistes, com la Farinera Albareda, que encara segueix en actiu, o bé la Farinera “La Florinda”, actual seu de la Policia Local de Manresa.

D’altra banda, l’aparició de la petita burgesia industrial, va afavorir la creació de petits tallers, fàbriques i altres edificis d’estil modernista als carrers que formen els eixos principals de la ciutat.

No obstant, al ser una ciutat en constant desenvolupament, molts dels edificis que antigament formaven part de la indústria manresana, actualment compleixen altres funcions, com és el cas de l’antiga Fàbrica de seda Balcells que és la seu del Conservatori Municipal de Música; l’edifici de l’Escorxador, que és la biblioteca Universitària; o bé els Dipòsits Vells, que antigament asseguraven la potabilitat de l’aigua, i als anys 90 es van rehabilitar com a Museu de la Tècnica de Manresa

 

La Seu de Manresa

Baixada de la Seu, s/n

Tel. 93 872 15 12

Horaris:

Dilluns a divendres de 9:30 a 13:30h i de 16 a 19:45h

Dissabtes de 9:30 a 14h i de 16 a 20h

Diumenges i festius de 9:30 a 14 h i de 17 a 20h

Principal monument de la ciutat. Fou dissenyada per Berenguer de Montagut l’any 1325 i és un exemple característic del gòtic català. Destaquen els retaules gòtics de l’interior i la façana modernista projectada per Alexandre Soler i March assessorat per Antoni Gaudí.

La Cova de Sant Ignasi i la ruta ignasiana.

Camí de la Cova, s/n

Tel. 93 875 15 79

Horaris:

De dimarts a dissabte: matins de 10 a 13h i tardes de 16 a 19h (de març a octubre)

O de 15 a 18h ( de novembre a febrer)

Diumenges i dies de precepte de 10 a 12h

Dilluns tancat

L’any 1522 Sant Ignasi de Loiola va fer estada a Manresa durant un any sencer. En una bauma natural sobre el Cardener, on ara s’aixeca l’edifici barroc de la Cova de Sant Ignasi, hi va començar a escriure els famosos “Exercicis Espirituals”.

Parc de la Sèquia

Sortida C-25: 136

Carretera de Manresa a Santpedor, s/n

A dins del Parc hi trobem el:

Centre de Visitants del Parc de la Sèquia

Obert els dissabtes i diumenges de 10 a 14h

Telf. 93 874 91 30

info@juntasequia.com

La Sèquia és una de les obres d’enginyeria més importants de l’època medieval. Es construí durant el segle XIV a conseqüència d’una sequera i desvia les aigües del Llobregat fins a Manresa. El camí de la Sèquia travessa horts, boscos, conreus i monuments com el Castell de Balsareny i el monestir de Sant Benet de Bages. Actualment, el camí està condicionat per poder-lo recórrer a peu i gaudir del paisatge. L’última parada del Camí de la Sèquia és l’Estany artificial del Parc de l’Agulla, lloc ideal per passejar-hi i amb magnífiques vistes de Montserrat.

El Canal de la sèquia té un desnivell de 10m, en un recorregut de 26 km. 

Ofertes del Municipi

Activitats

 
Manresa - Vista nocturna de la Seu i del Pont Vell
Oficina de Turisme de Manresa Via de Sant Ignasi, 40, baixos
08241 Manresa
93 878 40 90