XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

La Pobla de Lillet

Antigament la Vall de Lillet era un niu de masies estructurades entorn de la parròquia de l'antic Monestir de Santa Maria i el Castell dels Senyors de Lillet. El Monestir, ja esmentat l'any 819 en documents, és una mena de museu de diferents èpoques constructives on es destaquen les restes de l'absidiola pre-romànica, la nau central, el claustre romànic llombards, el creuer i la porta nord gòtics i la porta oest i altres restes barroques.

A tocar l'antiga canònica es troba la Rotonda de Sant Miquel, esglesiola consagrada l'any 1000 que complia les funcions de capella secundària i és un dels pocs exemples de planta circular que trobem a Catalunya.

El nucli de població es va formar a partir del 1297 entorn del Castell del pujol, quan Ramon d'Urtx i el seu fill Hug de Mataplana, aleshores senyors de la vall, van atorgar la carta de poblament i franqueses a la vila perquè el nucli cresqués.

A mitjans del s. XIV començà a construir-se el Pont Vell, d'estil romànic i actualment d'una sola arcada, que travessa el riu Llobregat per on hi havia el camí ral.

Degut al creixement de la població, el s.XVII es transformà l'antiga capella privada del castell de pujol en Església Parroquial. A l'exterior destaca la seva erosionada portalada barroca i a l'interior la magnífica talla romànica de fusta policromada del s.XII que es venerava al monestir, el Crist Majestat.

La Ruta pel Nucli antic ens descobreix part del passat i la història, un passeig entre carrers estrets i empedrats, petites places i passos per sota de cases que ens porten a racons impensables.

La vall va passar d'agrícola i ramadera a industrialitzar-se durant els segles XVIII i XIX. Assolint el màxim esplendor industrial la primera meitat del s.XX. L'any 1901 Eusebi Güell va fundar la fàbrica de ciment Asland al paratge del Clot del Moro, molt a prop del nucli de la Pobla .

Amb la fundació de la fàbrica es va construir el Tren del Ciment, conegut com a Carrilet, que servia per transportar el carbó per alimentar els forns de la fàbrica, per distribuir el producte acabat i més tard també va funcionar pel transport de passatgers.

Actualment des d’un tram de trajecte recuperat es pot gaudir del paisatge i del passat industrial. El carbó s’extreia de les mines del Catllaràs; la considerable distància entre el nucli de població i l’explotació va portar Güell a encarregar a l’arquitecte Antoni Gaudí la projecció del Xalet del Catllaràs, enmig d’aquesta meravellosa serra, com a habitatge pels enginyers de les mines.

Durant la seva estada a la Vall Gaudí s’allotjà a casa dels Artigas, propietaris d’una de les fàbriques tèxtils més pròsperes de l’època. En agraïment a l’hospitalitat rebuda Gaudí els va obsequiar amb el disseny d’un jardí per a la seva propietat que la gent va anomenar popularment Font de la Magnèsia i avui dia reconegut arreu com a Jardins Artigas, obra on natura i arquitectura es fusionen en perfecta harmonia.

Al Catllaràs hi han treballat els nostres avantpassats però també ha estat lloc d'oci per a moltes generacions. Senders senyalitzats i pistes ens acosten als miradors sobre la vall, té la seva fauna i flora característiques: flor de neu, orquídies, galls fers i ramats de cérvols, els bolets i la caça. 
A l'àrea recreativa del Santuari de Falgars tenim el lloc ideal per fer un àpat qualsevol dia en família. Aquesta és la llar de la patrona, la Verge de Falgars, una preciosa talla gòtica d'alabastre. Descobreix-la!

Ofertes del Municipi

 
Pl. de l'Ajuntament, s/n
08696 La Pobla de Lillet
93 823 60 11