XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya
La Vila d’ Ascó, amb 1600 habitants es troba situada esglaonadament al cim d’un turó al marge dret del riu Ebre coronada per les restes d’un castell medieval.
Balaguer, amb una superfície de 57,32 km2, és la capital de la comarca de la Noguera i el segon municipi més poblat de la província de Lleida amb gairebé 17.000 habitants.
Bellmunt del Priorat és un petit municipi de la comarca del Priorat, situat a pocs quilòmetres de la capital de la comarca
Capellades és un municipi de la comarca de l’Anoia que compta amb nombrosos elements patrimonials historicoartístics i naturals i que conserva el conjunt de patrimoni industrial paperer més destacat del país,
Els testimonis més antics de l’ocupació humana a Cardona corresponen a l’època del Neolític, i els assentaments humans van continuar tenint lloc al llarg dels períodes tant ibèric com romà.
Bell municipi del Berguedà, que amaga tresors tant valuosos i diversos com les fonts del riu Llobregat i el Museu del Ciment.
Castelló d´Empúries conserva l’encant del seu traçat medieval i els vestigis d’aquesta època, en que va tenir la seva màxima esplendor.
El municipi de Cercs està situat a la part central de la comarca del Berguedà (província de Barcelona), a una altitud que oscil•la entre els 630 i els 1000 metres sobre el nivell del mar.
La documentació més antiga trobada és de l’any 964 i correspon a un testament que parla de cases, hortes i vinyes situades a Esplugues, sense esmentar però cap nucli de població.
Gironella conté tres colònies industrials amb quatre fàbriques tèxtils, cada una d’elles amb construccions arquitectòniques singulars: Torre o casa dels amos, església i habitatges pels obrers que en conjunt formen el seu patrimoni arquitectònic.
Granollers, capital de la comarca del Vallès Oriental, està situada a la plana del Vallès, dins la depressió prelitoral catalana, a uns 148 m. de mitjana sobre el nivell del mar.
Tot i que l’actual nucli de Guardiola de Berguedà que avui trobem ubicat al vell mig de l'aiguabarreig dels rius Bastareny i Llobregat, en el lloc anomenat antigament “La Ribera”, neix a començaments del segle XX, tots els seus territoris i antigu
Igualada neix al voltant de l’any mil, al marge esquerre del riu Anoia, que dóna nom a la comarca. El nom d’Igualada prové del llatí aqualata, que significa on el riu s’eixampla; un riu ben aprofitat per proveir d’energia hidràulica els molins
El municipi d’Isona i Conca Dellà té un patrimoni paleontològic, arquitectònic i arqueològic d’una importància cabdal.
Espai on es pot descobrir la història de l’electrificació de Catalunya, els impactes econòmics, socials i culturals que van transformar tot el País.
La Pobla de Lillet està situada a la part nord-oriental de l'Alt Berguedà, a l'alta vall del riu Llobregat a 843 metres d'altitud, en la confluència del Llobregat, l'Arija i el Regatell.
La Pobla de Segur és la segona població més important del Pallars Jussà, situada entre els rius Noguera pallaresa i el Flamisell. El terme municipal inclou els pobles i despoblats de Gramuntill, Montsor, Pumanyons i Sant Joan de Vinyafrescal.
Només cal fer un breu recorregut per la història de Manresa, per adonar-se que és una ciutat industrial. Al segle XIV, amb l’arribada de l’aigua del canal de la Sèquia, la ciutat va saber aprofitar la conjuntura dels mercats colonials per especial
Qualsevol època de l’any és bona per gaudir de Mataró. Veniu a conèixer els espais emblemàtics del seu passat industrial, com la Nau Gaudí o Can Marfà.
Ubicat a la vall baixa del Besòs, pertany a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona). A partir del 1917 comença la seva industrialització amb la instal.lació de la cimentera Asland.
Municipi de la Ribera d’ Ebre de 3200 Habitants vinculat en el passat al ferrocarril (1000 treballadors anys 50 S. XX).
Nucli urbà amb variades instal.lacions culturals, esportives i gran activitat comercial.
Palau-solità i Plegamans és un municipi del Vallès Occidental, d'uns 13.000 habitants, situat a 20km de Barcelona, i amb una trama urbana establerta a banda i banda de la Riera de Caldes. Es troba en una zona de planes i turons, enmig del típic paisat
La industrialització va fer d'aquest municipi el que és avui. La història de les colònies industrials del Llobregat explicada des de tots els punts de vista.
Salàs de Pallars es troba situat a l’anomenada Conca Alta de Tremp, entre les poblacions de la Pobla de Segur i Tremp, al Pallars Jussà, a 573 m. sobre el nivell del mar.
Sant Joan de Vilatorrada és un municipi situat al centre de la comarca del Bages que compta amb un destacat patrimoni històric industrial i cultural.
Sant Sadurní s'arrela en el sòl mil·lenari del Penedès, terra de vinyes i de cava al límit de la Catalunya nova i la Catalunya vella, cruïlla de camins, de gent i d'influències.
Sarroca de Bellera és la capital del Municipi, comprèn 17 nuclis més que formen la Vall del Bosia, tret el nom del riu Bosia truiter per excel·lència.
Sitges és un dels indrets més bells de la Cos­ta de Barcelona, i no només per la seva riquesa artística. La destinació entre el mar, la muntanya i les vinyes del Penedès és una sensació de viure, un estat d’ànim vibrant i cosmopolita que provo
Talarn és un municipi de la comarca del Pallars Jussà amb una gran potencial industrial, gràcies entre d’altres, a la Central Hidroelèctrica construïda a principis del segle XX
Situat al Parc Natural de L´Alt Pirineu a l´extrem més septentrional de la comarca del Pallars Sobirà al Pirineu de Lleida, el Municipi esta format pels pobles de Tavascan, Aineto, Boldis Sobirà, Boldis Jussà, Lleret i Lladorre,
Ciutat universitària i industrial, amb un ric patrimoni cultural i artístic, el paisatge de Terrassa (més de 200.000 habitants) està dominat pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
Municipi situat a la comarca del Segrià (Lleida), es caracteritza per acollir l'únic centre dedicat a la interpretació i divulgació de la construcció de la pedra seca, un element natural característic de la zona de secà on es troba.
Terrassola i Lavit, oficialment Torrelavit, és un municipi de la comarca de l’Alt Penedès. El nom del municipi és una creació ad hoc combinant els noms de dos nuclis de població propers dins el municipi, Terrassola i Lavit.
Tremp està situat al nord-oest de Catalunya i acull un important patrimoni històric i cultural, que us animem a descobrir.
El municipi, que té com a marca turística "L'Hospitalet de l'Infant i la Vall de Llors", presenta un preciós paisatge on la muntanya es fon amb el mar i on es pot gaudir d'un lloc ple de contrastos.