XATIC Xarxa de turisme industrial de Catalunya
Marca Catalunya

Museu de la Pell (Igualada)

Manufactura

El Museu de la Pell i Cal Granotes

El Museu de la Pell està situat en un edifici emblemàtic, Cal Boyer, una fàbrica cotonera de finals del segle XIX. A través de les seves sales es descobreix la història i l’ofici d’adobar pells des dels inicis manufacturers fins a la implantació industrial, l’ús de la pell en diferents cultures i el llegat d’una tradició fortament arrelada a Igualada, que ha configurat el singular barri del Rec. A l’espai L’home i l’aigua s’exposa una col·lecció d'estris i enginys hidràulics, que mostren mètodes molt diversos de l’aprofitament de l’aigua. A pocs metres de Cal Boyer hi ha Cal Granotes, una adoberia del segle XVIII, on s’explica el procés artesanal de l’adob utilitzat abans de la industrialització.

El Museu de la Pell és una secció del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i forma part del seu sistema territorial de museus.

 

El Museu de la Pell d’Igualada gestiona altres espais patrimonials, tres d’ells declarats Bé Cultural d'Interès Nacional: la Igualadina Cotonera, fàbrica tèxtil del s. XIX, exemple constructiu excepcional a Catalunya de la tipologia iniciada a Manchester de “fàbrica de pisos”; Sant Jaume Sesoliveres, ermita romànica del segle XI situada en el camí de Sant Jaume i la Vil·la Romana de l’Espelt, un dels monuments d’època antiga més importants de l’Anoia. També gestiona la Casa de la Festa, on s’exposa una part de la imatgeria del patrimoni folklòric de la ciutat; i el Gasogen de Cal Pasqual, de 1958, l’únic conservat al nostre país, solució per a la producció energètica en la crisi de la postguerra.

 

Serveis

El Museu programa visites guiades, activitats didàctiques i tallers, exposicions temporals i activitats diverses per a tots els públics. Atén consultes sobre les col·leccions i la documentació i fa assessorament en treballs de recerca. L’auditori, la Nau d’encavallades, el pati del Museu i els altres espais patrimonials que en depenen es poden sol·licitar per acollir diversos tipus d'esdeveniments.

 El Museu de la Pell. Explicant segles d’història al cor del barri del Rec
Des de fa segles, l’art i la indústria d’adobar les pells van lligats a la història d’Igualada i en són, encara avui, un dels seus principals motors de progrés. El Museu de la Pell recull el testimoni de generacions de blanquers establerts, primer al centre de la ciutat medieval i després, al s. XVIII, fora del clos de les muralles, a frec d’un rec que ha donat nom a un barri sencer. Tant el Museu com l’antiga adoberia de Cal Granotes es troben al cor d’aquest barri, un dels més singulars de Catalunya; un conjunt patrimonial únic al món amb una identitat industrial i econòmica ben arrelada que, cada cop més, desperta nous interessos culturals.

 

COM ARRIBAR-HI:

Carretera N-II, Barcelona-Lleida.
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
Autobús La Hispano Igualadina.

 
Dr. Joan Mercader, s/n
08700 Igualada
93 804 67 52
A consultar Cada primer diumenge de mes l’entrada és gratuïta. Descomptes per a grups i preus reduïts per a col.lectius que hi tinguin dret.

Museu de la Pell
De dimarts a divendres: de 10 a 14 h
Dijous i divendres tarda: de 16 a 18.30 h (exposicions temporals fins a les 20 h) / juliol i agost tancat
Dissabtes, diumenges i festius: d’11 a 14 h

Sala Casa de la Festa: segueix l’horari del Museu però és tancada a l’agost.

Cal Granotes (punt de sortida: Museu de la Pell)
De dimarts a diumenge i festius: de 12 a 14 h
Dijous i divendres tarda: de 17 a 18.30 h / juliol i agost tancat 

Tancat tots els dilluns i els dies 1, 5 (tarda) i 6 de gener, dimarts de Pasqua i 24, 25, 26 i 31 de desembre.