Tèxtil

Vapor Buxeda Vell

Sabadell

Testimoni excepcional de l’evolució de la indústria tèxtil a la ciutat i primer establiment industrial de Sabadell amb enllumenat elèctric.

El Vapor Buxeda Vell és una fàbrica tèxtil construïda la segona meitat del segle XIX (1853- 1854) pels germans Domènec i Miquel Buxeda, que provenien de Camprodon.

A la fàbrica es realitzava tot el cicle productiu llaner. Simbolitza la primera fase en el procés de mecanització i va ser el primer establiment industrial de la ciutat amb enllumenat elèctric, l’any 1876, produït per una de les seves primeres màquines de vapor.

De l’antiga fàbrica se’n conserva la sala de màquines i una petita part d’una nau.

La sala de màquines del Vapor Buxeda Vell és un espai museístic que permet fer una mirada al passat del Sabadell del segle XIX i principis del XX i que guarda una joia de l’evolució tecnològica energètica única al país: la màquina de vapor semifixa Wolf (1908).

L’exposició té un fil conductor fonamental: l’explicació del pas del vapor a l’electricitat i tot el que això va significar en el desenvolupament de la indústria tèxtil a la ciutat.

La visita inclou un audiovisual en què s’introdueix els visitants en el marc històric de la industrialització a Catalunya i a Sabadell.

 

 

 

Com arribar-hi

  • Cotxe: carrer de Cervantes, 68
  • Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, parada Sabadell Plaça Major
  • Renfe, parada Sabadell Centre