Tèxtil

L'Adoberia. Centre d'interpretació històrica medieval

Granollers

L'adoberia dels Ginebreda ha esdevingut l’única de la mitja dotzena adoberies que es té constància històrica i documental que hi havia hagut a Granollers i que s’ha conservat amb prou entitat com per esdevenir un espai museogràfic. En aquest context s’ha endegat el projecte que queda emmarcat per la muralla medieval i la pròpia adoberia i que arribaria fins a la industrialització.

Aquest espai, a més d’explicar l’adoberia per si mateixa, com una mostra de la preindustrialització al nostre país, pretén palesar la importància de Granollers com a vila que es va formar a l’entorn d’una cruïlla d’antics eixos viaris. Aquests camins, que van tenir el seu origen en època romana i que creuaven de Nord a Sud i d’Est a Oest les vessants de llevant de la fèrtil plana del Vallès, i que, potenciats per la proximitat de la Via Augusta que discorria pel el corredor prelitoral, van permetre l’establiment de diverses vil•les romanes al seu entorn i, més tard, uns incipients nuclis urbans que, des d’almenys el s. X, van donar lloc a la constitució d’un mercat, com a receptacle i impulsor d’un comerç que tenia en la base l’agricultura del seu rerepaís, més enllà d’un migrat, sobretot aleshores, terme municipal. L’intercanvi de productes i d’idees dóna lloc a un conjunt d’artesanies i serveis que porten, sobretot a partir del s. XV, al desenvolupament econòmic, social i polític de la vila.

L’adscripció de la vila al poder, primer comtal i després reial, per tal de deslliurar-se del jou feudal i senyorial, es tradueix en la concessió de privilegis, cosa que permetrà, per mitjà del comerç, representat sobretot pel mercat dels dijous i per la iniciativa d’una incipient burgesia que, cada vegada més va tenint una major riquesa i protagonisme, assolir un caràcter específic equiparable, inicialment, al que representen els burgs a la Europa de l’època i que es palesarà, també, en una renovació urbanística que comença quan es traspassen els límits de les muralles per crear nous ravals i que té la seva màxima expressió en la remodelació de la plaça Major i les del seu entorn per a la construcció de la Porxada.

L’adoberia dels Ginebreda de Granollers representa un dels pocs exemples d’arqueologia industrial excavat a la ciutat de Granollers. Fruit del conjunt d’intervencions arqueològiques portades a terme durant la primera dècada d’aquest segle, al centre històric de la ciutat i en el subsòl d’un equipament juvenil municipal, el GRA, va aparèixer aquest complex industrial que podria tenir els seus orígens en l’època medieval tot i que, arqueològicament, el seu ús només es documenta a finals del segle XVIII i segle XIX.

La troballa d’aquestes restes suposen una fita important per a la ciutat de Granollers i culminen un procés endegat fa uns anys en el qual, per mitjà del Pla Especial de Reforma Interior (PERI) de la plaça de l’Església i el seu entorn, en el marc de les obres de rehabilitació del centre històric, s’ha excavat arqueològicament gran part de l’espai ocupat pel turó de Sant Esteve, nucli i bressol de la ciutat.

L’adoberia dels Ginebreda es trobava situada davant per davant de la porta de l’església de Sant Esteve, adossada el corredor de la muralla, al sector que hi havia entre les dues bestorres, les restes de les quals es conserven entre el carrer de Ricomà i el de Barcelona i a tocar del vall de la mateixa muralla. Aquest fossat, un cop perduda la seva funció com a protecció de la muralla i en començar-se a construir fora d’ella, va servir, en un primer moment, d’abocador de les aigües i altres productes residuals de l’adoberia i, més tard, es va sanejar amb una claveguera que desaiguava cap al riu Congost. Entre aquest carrer i, en motiu d’aquesta intervenció, s’hi ha recuperat l’antic carrer de Ginebreda convertit ara en un corredor que uneix la plaça de l’Església i el carrer Museu.

Arqueològicament cal situar l’adoberia dels Ginebreda a finals del segle XVIII i XIX coincidint amb la darrera etapa d’ús d’aquest complex i un moment en què també comença la centralització de les produccions adoberes en zones com Vic o Igualada, tot i que, com veurem més endavant, trobem documents que ens situen aquesta indústria en un moment cronològic anterior. És possible, que l’adoberia dels Ginebreda ja funcioni en el segle XVI, tal com sembla indicar la documentació.

Les adoberies. Un viatge per la pell de Catalunya

Durant la visita a l'Adoberia, podreu gaudir de l'audiovisual que ens parla de la pell i el seu procés d'adobatge al llarg dels darrers vuit segles al nostre país, explicat i exemplificat a través dels diferents espais museïzats i dels elements patrimonials que conformen la Xarxa d'Adoberies Històriques de Catalunya.

Entrada lliure
Horari d’estiu (d'abril a octubre): dissabte de 18 a 21 h i diumenge d'11 a 14 h
Horari d’hivern (de novembre a març): dissabte de 17.30 a 20.30 h i diumenge d'11 a 14 h
Tancat:  Agost, 1 de gener (Cap d'Any), 6 de gener (Reis), Divendres Sant, 1 de Maig, 11 de Setembre, Nadal i Sant Esteve.

Entrada gratuïta

Compartir