Mineria

Dinosaures Fumanya

Fígols

El jaciment de Fumanya, al terme municipal de Fígols, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2014, i forma part de la candidatura que aspira a ser patrimoni natural de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb altres jaciments d’icnites de la península ibèrica.

La relació entre els dinosaures i el carbó és directa: ells van desaparèixer fa 66 milions d’anys, a finals del Cretaci, que és el període en què es va formar el lignit i en el qual la formació geomorfològica dels Pirineus verticalitza el que havia estat una plana fluvial.

Aquesta és l’extraordinària relació entre geologia, mineria i paleontologia: entre els Pirineus, els dinosaures i el carbó.

El projecte es planteja al voltant de l’explotació minera a cel obert de Fumanya, activa entre 1975 i 1986, que va deixar al descobert un impressionant jaciment paleontològic amb més de 3.500 empremtes de dinosaures de més de 66 milions d’anys.

Les icnites de Fumanya foren descobertes a la primavera de l’any 1985 pels naturalistes berguedans Lluís Viladrich i Montserrat Gorchs quan observaven les mines a cel obert. El 1996 un equip internacional format per tècnics del Museu dels Dinosaures d’Espéraza (França), de la Universitat d’Amsterdam (Holanda) i del Museu d’Història Natural de Maastricht (Holanda) en va realitzar la primera cartografia.

Els titanosaures eren el grup més estès i reeixit entre els dinosaures d’enormes proporcions; vivien formant grans ramats i caminaven llargues distàncies buscant aliment i llocs adequats per reproduir-se. El seu cos s’adaptava a les possibilitats d’aconseguir aliment: els titanosaures tenien el coll molt llarg perquè els era molt útil per aconseguir arribar a les parts més altes dels arbres.

El projecte de museïtzació del CENTRE DE INTERPRETACIÓ DINOSAURES DE FUMANYA suposa l’última fase del projecte estrella del Consorci Ruta Minera.

Avantatges Club Xatic

Tarifa reduïda presentant el carnet

Abril a 14 de juliol
Caps de setmana i festius 11 a 15h

Setmana Santa
Dijous, divendres i dilluns de Pasqua obert.

Del 15 de juliol al 31 d’agost
11 a 15h, dimarts tancat per festa setmanal excepte festius

Setembre i octubre
Caps de setmana i festius 11 a 15h

Novembre i fins el 10 de desembre
Caps de setmana i festius 11 a 15h

Tarifa general:10€
Tarifa reduïda:8€
Infantil: 5€ 4 a 12 anys

Carretera de Fígols a Vallcebre,s/n
Fígols
Compartir