Tèxtil

Cal Granotes i el Museu de la Pell

Igualada

La indústria d’adobar les pells. Explicant segles d’història al cor del barri del Rec

Des de fa segles, l’art i la indústria d’adobar les pells van lligats indestriablement a la història d’Igualada i en són, encara avui, un dels seus principals motors de progrés.

L’antiga adoberia de Cal Granotes i el Museu de la Pell recullen el testimoni de generacions de blanquers establerts, primer al centre de la ciutat medieval i després, al s. XVIII, fora del clos de les muralles, a frec d’un canal que ha donat nom a un barri sencer: el Barri del Rec.

Tant el Museu com Cal Granotes es troben al cor d’aquest barri, un dels més singulars de Catalunya; un conjunt patrimonial únic al món amb una identitat industrial i econòmica ben arrelada i que alhora, i cada cop més, desperta nous interessos culturals.

Cal Granotes és una adoberia del segle XVIII que conserva intactes els elements més característics d’una adoberia de fa tres-cents anys. En aquest espai, i mitjançant una interessant posada en escena de l’ofici i les eines, s’explica el procés artesanal de l’adob utilitzat abans de la industrialització. Un procés manual i laboriós, que durava un any sencer i que actualment, en les modernes adoberies que hi ha al barri del Rec, no supera les dues setmanes. Per visitar cal Granotes cal dirigir-se primer al Museu de la Pell, situat a pocs metres i en un edifici emblemàtic, Cal Boyer, una fàbrica cotonera de finals del segle XIX. Al Museu es descobreix la història i l’ofici d’adobar pells des dels inicis de la mecanització i la implantació industrial, l’ús de la pell en diferents cultures i el llegat de la industria de la pell a Igualada. En una de les sales del Museu (l’espai “L’home i l’aigua”) s’exposa una col·lecció d'estris i enginys hidràulics, que mostren diferents aspectes del món de l’aigua i mètodes molt diversos del seu aprofitament, transport, ús domèstic o econòmic.

El Museu de la Pell és una secció del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i forma part del seu sistema territorial de museus.

Des del Museu també es gestionen visites i activitats a altres espais patrimonials, tres d’ells declarats Bé Cultural d'Interès Nacional: la Igualadina Cotonera, fàbrica tèxtil del s. XIX, exemple constructiu excepcional a Catalunya de la tipologia iniciada a Manchester de “fàbrica de pisos”; Sant Jaume Sesoliveres, ermita romànica del segle XI situada en el camí de Sant Jaume; i la Vil·la Romana de l’Espelt, un dels monuments d’època antiga més importants de l’Anoia. El Museu també acull la Casa de la Festa, on s’exposa una part de la imatgeria del patrimoni folklòric de la ciutat; i gestiona les visites al Gasogen de Cal Pasqual, de 1958, l’únic conservat al nostre país, solució per a la producció energètica en la crisi de la postguerra.

El Museu té un programa ampli de visites guiades, activitats i tallers per a escoles, exposicions temporals i activitats diverses per a tots els públics. Atén consultes sobre les col·leccions i la documentació i fa assessorament en treballs de recerca. L’auditori, la Nau d’encavallades, el pati del Museu i els altres espais patrimonials que en depenen es poden sol·licitar per acollir diversos tipus d'esdeveniments.

Avantatges Club Xatic

Entrada reduïda 2, 20 €

Com arribar-hi

Carretera N-II, Barcelona-Lleida.
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
Autobús La Hispano Igualadina.

De dimarts a divendres: de 10 a 14 h
Dijous i divendres tarda: de 16 a 18.30 h (exposicions temporals fins a les 20 h) / juliol i agost tancat
Dissabtes, diumenges i festius: d’11 a 14 h
Tancat tots els dilluns i els dies 1, 5 (tarda) i 6 de gener, dimarts de Pasqua i 24, 25, 26 i 31 de desembre.

Visita lliure al Museu de la Pell i Cal Granotes
Individual - 4€
Reduïda - 2€ (Joves de 12 a 16 anys, carnet d’estudiant, carnet jove, família nombrosa i monoparental, jubilats, membres del ClubXATIC, titulars de la Targeta acreditativa de discapacitat, tiquets combinats amb altres museus de la ciutat, activitats combinades i paquets turístics).

 

Gratuïta - Nens fins a 12 anys, docents, membres de l’ICOM, membres d’Associació de Museòlegs de Catalunya, aturats, guies turístics/ques, carnet del StmNACTEC, Gremi de Blanquers

Compartir